Salkkuyhtiöiden kakkoskvartaalin tuloksia

Toisen kvartaalin tuloskausi on käynnistynyt tohinalla, ja ainakin näin alkuun tuloskausi on Tuulipuvun salkun osalta jäänyt kehnoksi. Nordea ja Fortum ehtivät jo julkaista raportit jotka aiheuttivat melko kovan kurssipudotuksen. Pureudutaanpa hieman tarkemmin näiden yhtiöiden raportteihin.

Nordean vertailuluvut vuoden takaiseen näyttävät seuraavilta:

  • Korkokate 1175m€ (1172m€), kasvua 0,2%
  • Operatiivinen rahavirta ilman kertaluonteisia eriä 2407m€ (2405m€), kasvua 0%
  • Tulos 1010m€ (1223m€) muutos -17%
  • Tulos per osake 0,18€ (0,25€) muutos -28%

Nordean rahavirrat näyttävät pysyneen samalla tasolla vertailukauden kanssa. Tuloksen heikkoutta selittävätkin kulut jotka ovat tälle vuodelle 3-5% viime vuotta suuremmat. Kulut johtuvat erilaisista tehostusohjelmista jotka liittyvät yhtiön rakenteen yksinkertaistamiseen. Kulujen odotetaan kuitenkin jo ensi vuonna laskevan vuoden 2016 tasolle, joten en henkilökohtaisesti olisi niistä kovin huolissani. On syytä huomata, että tämän vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon tulos on yhä täpärästi parempi kuin edellisenä vuonna.

Koska kulujen luonne on kertaluonteinen, olen valmis lisäämään osaketta salkkuun mikäli osakkeen hinta painuu liikaa. Nykyarvostuksellaan Nordeaa ei voi pitää kovin kalliina. Tämän hetken P/E on viime vuoden tuloksella 12,54 ja käyttäen viiden edellisen vuoden keskiarvotulosta saadaan P/E-luvuksi 12,6. Tulostuotoksi käännettynä perustuloksellaan Nordea tuottaa nykyhinnalla siis noin 7,93%. Mikäli sijoittaja tavoittelee 10% tuottoa, voidaan ostot aloittaa 8,5 eurossa jonka alla yhtiön kurssi käväisikin muun muassa viime vuonna. Nordean osinko tukee kurssia, viime vuoden osingolla efektiivinen osinkotuotto nykyhinnalle on 5,9%.

Myös Fortum aiheutti osavuosikatsauspäivänään pitkän punaisen miinuksen salkkuun. Fortumin luvut vuoden takaiseen näyttävät seuraavilta:

  • Liikevaihto 937m€ (768m€), kasvua 22%
  • Käyttökate 219m€ (209m€), kasvua 4,8%
  • Liikevoitto 109m€ (122m€), muutos -10,7%
  • Tulos per osake -0,08€ (0,06€)

Fortumin tarina näyttää aika pitkälti samanlaiselta verrattuna Nordeaan. Fortum pystyi kasvattamaan liikevaihtoaan reilusti, mutta alhaisempi vesivoimatuotanto, panostukset uusiin liiketoimintoihin sekä tutkimukseen ja kehitykseen kasvattivat kuluja jotka puolestaan näkyvät heikkenevänä tuloksena.

Osavuosikatsauksen ilon aihe oli Russia- segmentin pirteä suoriutuminen jota tuki ruplan vahvistuminen. Segmentin liiketulos vuoden takaiseen parantui lähes 56%.

Fortumin suuri kassa luo edelleen potentiaalia tulevaisuuteen ja odottelen yhä tulisiko ilmoille jokin suurempi investointi jolloin oma pääoma saadaan viimeinkin töihin. Yhtiö on tehnyt toistaiseksi ainoastaan pienempiä investointeja erilaisiin kohteisiin joita yhdistää puhdas energiantuotanto. Näistä muun muassa Ekokemin osto vahvisti nyt osaltaan liikevaihtoa.

Olen yhä Fortumin suhteen varovaisen positiivinen. Mikäli kurssi laskettelee liikaa olen tätäkin valmis lisäämään salkkuun. Yhtiö on tällä hetkellä arvostettu alle tasearvonsa, joten sijoittajat eivät ole kovin optimistisia sen suhteen että yhtiö löytäisi tuottavan investointikohteen siirtoverkoista saaduille varoille. Omaa pääomaa on osaketta kohti 14,22 euroa ja osakkeen hinta on tätä kirjoittaessa 14,08 euroa. P/B- luku on yhtiöllä täten 0,98. Siirtoverkkojen myynnin jälkeen oman pääoman tuotto on yhtiöllä ollut viime vuosina keskimäärin noin 4,4% luokkaa. Mikäli yhtiön kehitys jatkuisi samalla marginaalilla jatkossakin saadaan perustulokseksi noin 0,63€. Nykyhinnalle tämä tekisi P/E-lukuna 22. Luku kuulostaa isolta, mutta sitä vääristää tietysti ylisuuri tase jota ei vielä ole saatu hyötykäyttöön. Lisäksi suuren kassansa ansiosta yhtiö kykenee jakamaan hieman reippaampaa osinkoa joka tukee kurssia. Osinkokaan ei tietysti pidemmällä aikavälillä ole kestävällä pohjalla ilman tulosrivin parantumista.

Muuntautuakseen laatuyhtiöksi Fortumin tarvitsee vielä löytää investointikohde tai kohteita isolle kassalleen. Nykyisellään yhtiön liikevaihto kasvaa Venäjän tukemana siitäkin huolimatta että Pohjoismaiden Spot-hinnat ovat olleet vielä alhaalla. Tämä asia tullee korjaantumaan jollain aikavälillä. Yhtiön toimitusjohtaja on edellisessä pestissään Konecranesilla osoittanut pätevyytensä liiketoiminnan kansainvälistymisessä sekä tuloksellisessa kehityksessä. Näin voidaan olettaa, että investointeja ei tehdä vain investointien ilosta, vaan yhtiö etsii oikeasti tuottavia kohteita. Yhtiön tase tuo vahvan pohjan investoida kasvuun puhtaan energiantuotannon sektorilla.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top