Sijoittaminen ei ole lottoa

Lehdissä on varsinkin tämän vuoden aikana julkaistu kirjoituksia sijoittajista jotka ovat onnistuneet tuplaamaan tai ainakin onnistuneet merkittavästi kasvattamaan varallisuuttaan sijoitusmarkkinoilla lyhyessä ajassa. Pelkästään elokuun lopussa kirjoitettiin lääkäriopiskelijasta jota teki merkittävät voitot sijoittamalla opintotukensa sekä Tuomaksesta joka niin ikään teki mittavat voitot sijoittamalla. Tuomas tuplasi pääomansa viidessä vuodessa.

Minun on hieman vaikea suhtautua näihin juttuihin. Toisaalta ne todistavat että sijoittamalla voi tehdä hyvät tuotot, toisaalta ne on selvästi kirjoitettu vetoamaan lyhytjänteiseen lottokansaan. Usein olennaista on se, että sijoitusvarallisuus kasvoi varsin lyhyessä ajassa ja jopa tuplaantui. Harvemmin kirjoituksissa on otettu kantaa millaisella riskillä nämä suoritukset tapahtuivat.

Näiden uutisten kommenttikentät ovat usein surullista luettavaa. Sijoittamista verrataan loton pelaamiseen ja keinotteluun. Kommentoijien konsensuksen mielestä on selvää että ilman uhkapelaamista kukaan ei voi tehdä osakesijoituksilla tuottoa. Toinen virheellinen väittämä on, ettei ilman suuria tuloja voi vaurastua. Alkupotin pitää olla vähintään kymmeniä tuhansia, että osakesijoittaminen on kannattavaa. Voi kuinka väärässä sijoitusasioihin perehtymätön voikaan olla!

Sekä nämä uutisjutut että niihin kirjoitetut kommentit ovat usein kaukana todellisuudesta. Medioita tästä ei kuitenkaan voi syyttää, ne kirjoittavat siitä mikä parhaiten myy ja saa aikaan klikkauksia. Nämä jutut ovat mielestäni todella kaukana osakesijoittamisen perimmäisestä luonteesta.

Itse näen osakesijoittamisen pitkäjänteisenä työnä sekä elämäntapana. Se on arjen rutiini sekä samalla myös harrastus. Omalla urallani olen myöskin saavuttanut muutamia pikavoittoja*, mutta enimmäkseen tuotot ovat tulleet vuosien saatossa suhteellisen tasaiseen tahtiin. Sijoittaminen ei ole minulle uhkapeliä, sillä pyrin perustelemaan aina itselleni miksi jokin yhtiö olisi juuri tähän hintaan sopiva ostokohde. Päätöksiä edeltää siis aina harkinta ja minulla on mielessäni jonkinlainen tuottotavoite, rahoja ei suin päin työnnetä mihin tahansa pikavoittojen toivossa.

Kun puhutaan veikkauksesta ja lotosta, se on juuri päinvastaista toimintaa. Veikkaus kauppaa pelaajalle unelmia, kyselee mihin sinä käyttäisit 10 miljoonaa. Äkkirikastumisen toivossa ja samalla unelmoiden aukeavat kukkaron nyörit helpommin ja lotto- tai kenolappu lähtee kaupasta mukaan. Jos jokainen miettisi edes hetken kuinka epätodennäköistä lotossa voittaminen on saattaisi lappu jäädä sittenkin kauppaan.

Jos vielä lisättäisiin millaista tuottoa lottoon hukatuilla viikottaisilla rahoilla voisi saada osakesäästämisellä, tämä saattaisi kääntää useiden päät. Valitettavasti medioissa ei pyöri mainoksia osakesäästämisen eduista, ainoastaan Veikkauksen mainoksia jotka kannustavat pelaamaan enemmän – lopuksi tosin mainitaan: ”pelaa maltilla.”

Maassammehan ei saa enää mainostaa alkoholijuomia, sillä se koettiin moraalittomaksi. Silti vastaava analogia voisi olla esimerkiksi Altian viinamainos jonka jälkeen todettaisiin – juo kohtuudella. Voitaisiin kysyä miksi on moraalitonta mainostaa alkoholistille alkoholituotteita, mutta peliriippivaisille voidaan mainostaa Veikkauksen pelejä jatkuvalla syötöllä? Ja kun jokaisessa kaupassa ja kioskissa on lisäksi pelikoneita, eikö niissä olisi hyvä olla jokin varoitusteksti jossa mainitaan että pelaamalla usein häviät rahasi varmasti. Samalla voitaisiin ohjata pelaajia tutustumaan osakesijoittamiseen.

Katsoin taannoin muutaman ohjelman MTV Katsomo- palvelusta. Ohjelmien aikana näin valehtelematta 10 kertaa saman Veikkauksen mainoksen. Mainonta on erittäin voimakasta ja se ulottuu myös radioon ja kaupunkimainoksiin. On valitettavaa, että näin suuri masinointi on käynnissä kansan köyhdyttämiseksi.

*Juuri tänään julkaistiin Kiinalaisen konsortion ostoaikomus Amer Sportsin osakkeista ja kurssi on noussu noin 20%. Mikäli kauppa toteutuu, nousee kurssi vielä lähes toisen samanlaisen pyrähdyksen. Minäkin saan pikavoittoja välillä, mutta nämä ovat täysin tuurista kiinni. Edellinen sattui viime vuodelle jolloin Nokia osti Comptelin pois pörssistä.

 

6 ajatusta aiheesta “Sijoittaminen ei ole lottoa”

  1. Sijoittaminen on kyllä hyvä harrastus. Itse näen median jutut myös positiivisena, ehkä niistä jostain saattaa ihmiset innostua sijoittamisesta. On niissä kuitenkin kaikissa se säästämiselementtikin olemassa. Toki kirjoitetuksi pääsee vaan pintaraapaisu ja myyvin osa. Mutta ehkä se ei ole siitä pääasiasta pois. Säästäminen, sijoittaminen, varallisuus kasvaa, taloudellinen vapaus lisääntyy….

  2. Tässä yksi syy miksi rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Toiset ajattelevat pitkäjänteisesti ja laittavat rahat töihin, toiset tuhlaavat vähätkin rahansa pikavoittojen tavoitteluun. Sama tavoite, eri keinot.

  3. Aina tuntuu että on liian vähän rahaa, että voisi aloittaa sijoittamisen. Täällä hoitotyössä ei oikein tuota ylimääräistä rahaa kerry! Ja tietoakaan ei ole riittävästi. Mutta ihanaa kun kirjoitit ettei tarvitse isoja rahoja, että voi aloittaa! Juttusi on tosi hyvä tärkeästä aiheesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top