Stora Enso moukarin alla

Stora Enso julkisti tänään toisen kvartaalin tuloksensa ja tämä sai kurssin varsinaiseen syöksylaskuun. Tätä kirjoittaessa kurssi on lasketellut reilut 13,5 prosenttia.Tutkitaanpa seuraavaksi hieman lukuja jotka mahdollisesti selittäisivät tämän laskun.

Stora Enso liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä 2664 miljoonaan euroon vertailukauden 2528 miljoonasta eurosta. Kasvua siis hieman reilut 5%. Factsetin keräämä analyytikoiden ennuste oli 2647 miljoonaa euroa, joka näin ollen ylitettiin.

Stora Enson operatiivinen liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 327 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 219 miljoonasta eurosta. Kasvua mukavat 49,4%.  Analyytikoiden konsensuarvio ennakoi 349 miljoonan tulosta. Yhtiön mukaan toisen neljänneksen huoltoseisokkien vaikutus oli 15 miljoonaa euroa suurempi kuin alunperin arvioitiin. Ilman tätä tulos olisi yltänyt lähes analyytikoiden ennustuksiin. Ero tuloksessa verrattuna analyytikkoennusteisiin selittyy siis lähes kokonaan tilapäisillä vaikeuksilla, joita ympäri vuorokauden tapahtuvassa teollisuudessa tapahtuu väistämättä silloin tällöin. 

Osakekohtainen tulos puolestaan parani 0,31 euroon viime vuoden 0,19 eurosta eli huimat 63%. Analyytikoiden ennuste oli 0,35 euroa. Ero ennustettuun konsensukseen oli -12,9%.

Tulevaisuuden näkymissä yhtiö ennustaa seuraavan kvartaalin pysyvän kutakuinkin samoissa luvuissa kuin nyt julkistettu tulos. Kuten aikaisemmin kirjoitimme puun saatavuusongelmista, nyt ongelmaan on tullut jatkoa maatamme vaivaavan kuivuuden muodossa joka paloriskin vuoksi vaikeuttaa puun korjuuta. Tämän uskotaan vaikuttavan negatiivisesti tulokseen noin 10 miljoonan euron edestä. Sen sijaan huoltoseisokkien uskotaan olevan seuraavalla kvartaalilla 5 miljoonaa euroa edellistä kvartaalia pienemmät.

Siitä huolimatta, että viime vuoden loppu sekä tämä vuosi ovat olleet puunkorjuun kannalta surkeita, on Stora Enso kasvanut kannattavasti. Lisäkasvua saadaan siis aikaan tulevaisuudessa jo pelkästään paremmilla sääoloilla. On huomionarvoista, että tilapäisestä vastatuulesta huolimatta ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen yhtiön operatiivinen tulos on reilut 60% parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Ainakaan minä en näiden lukujen enkä näkymien vuoksi osaa selittää tämänpäiväistä osakkeen romahdusta. Yhtiö ratsastaa megatrendin harjalla kasvaen nyt jo kuudetta kvartaalia peräjälkeen. Tietysti metsäyhtiöihin liitetty syklisyys voisi selittää negatiivista suhtautumista. Sellun hinnat ovat pysytelleet korkeana ja tämä on vanavedessään nostanut jopa papereiden hintoja. Katkeaako tämä sykli joskus? Sellun kysyntä varsinkin Kiinassa on tällä hetkellä kova.

Oma mielipiteeni on, että vaikka raaka-aineiden hinnoissa tapahtuukin pientä arvonvaihtelua ei metsäala ole enää niin syklinen kuin ennen. Esimerkiksi Stora Enso panostaa vahvasti uusiin kasvualoihin kuten kartonkiin, jota valmistetaan esimerkiksi pakkausmateriaaliksi ja elintarvikkeiden varastointiin. On vaikea nähdä kysynnän kutistuvan näissä, sillä juuri tässä on takana kestävän kehityksen megatrendi ja pyrkimys pois uusiutumattomista materiaaleista. Tällä hetkellä yhtiö tutkii muun muassa Oulun tehtaiden muuntamista kartonkikoneiksi noin 700 miljoonan investoinnilla.

Koska yhtiön suoriutuminen reaalitaloudessa sekä pörssikurssi eivät aina korreloi keskenään, tarkastellaan seuraavaksi yhtiön arvostusta. Kurssin ollessa nyt 14,44 euroa on P/E-luku noin 13,6 viime vuoden tuloksella. Koska tämän vuoden tulos tulee olemaan parempi, tulospohjaisesti ja nykyisen kasvun jatkuessa arvostus ei kuulosta liian kovalta kun otetaan huomioon yhtiön nykyinen kasvuvauhti.

Tänä vuonna kahden ensimmäisen kvartaalin aikana osakekohtaista tulosta on kertynyt 0,63 euroa kun koko viime vuoden aikana osakekohtaista tulosta kertyi viivan alle 0,79 euroa. Jos vedetään mutkat suoriksi lineaarista mallia käyttäen ja oletetaan toisen vuosipuoliskon sujuvan identtisesti, voisi tämän vuoden tulos olla 1,26 euroa per osake. Näin ollen kasvua tulokseen tulisi 60%. Mikäli tämän vuoden tulos noudattaisi tätä viivoitinmallia loppuvuoden osalta, olisi ensi vuoden P/E-luku noin 11,4. Aika vähän kasvuyhtiölle?

Osinkoa jaettiin viime vuoden tuloksesta noin 52%. Lineaarista mallia käyttäen ensi vuoden osinko voisi olla 0,66 euroa. Nykykurssille tämä tekisi 4,5%.

Oma analyysini on, että markkinat ylireagoivat juuri julkaistuun tulokseen. Kertooko se siitä, että pörssimme on vaihdoltaan kesäterässä vai säikähdettiinkö näitä tilapäisiä ongelmia liikaa? Arvosijoittaja käyttää tilapäiset markkinahäiriöt hyödykseen varsinkin näissä tapauksissa, kun vaikeudet johtuvat aivan muista syistä kuin yhtiöstä itsestään.

3 ajatusta aiheesta “Stora Enso moukarin alla”

  1. lv junnannut paikoillaan yli 10v, p/fcf about 18, heikot marginaalit, ei hinnoitteluvoimaa koska bulkkimarkkinat. itse en sijoittaisi.

  2. Olen vuosi- ja osavuosikatsauksia seuraillut Stora Enson osalta ja viimeisin osavuosikatsaus näytti mielestäni loistavalta. Sen takia markkinoiden reaktio oli melkoinen yllätys. En tunne yritystä kovin hyvin, mutta on minulla Excelissä siitä numeerista dataa viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Pitäisi varmaan perehtyä ja katsoa, jos ensimmäisen metsäteollisuuden yrityksen ottaisi salkkuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top