Uusi osake salkkuun

Osinkokauden jälkeen ylimääräinen pääoma pursuaa pinesijoittajankin salkussa. Koska tilillä makaava raha ei tuota mitään, oli lähdettävä etsimään sopivia ostokohteita. Olen viime aikoina kokenut hieman vaikeaksi sopivien ostokohteiden löytämisen. Nordea vaikuttaa tunnusluvuiltaan halvalta, mutta koska minulla on sitä jo jonkin verran en ole valmis kasvattamaan nordeariskiäni liiaksi. Viimeksi ostamani Wärtsilä houkuttaisi yhä, mutta ajattelin ottaa hieman ajallista hajautusta ostoihin. Wärtsilän pariin tulen todennäköisesti palaamaan vielä myöhemmin. Myös pian alkava tulosjulkistuskausi voi tuoda yhtiöille yllätyksiä suuntaan tai toiseen ja herkullisia ostopaikkoja voi näin tarjoutua.

Päädyinkin tällä kertaa ostamaan yhtiötä, joka on suhteellisen vakaa ja tarjoaa samalla vakaata osinkotuottoa. Tällä kertaa en kuitenkaan puhu puhelinoperaattoreista. Toisin kuin puhelinoperaattorit, toivoisin yhtiöltä myös kasvupotentiaalia tulevaisuuteen. Operaattoreilla tulos- ja osinkotaso ovat vakaita, mutta niiltä puuttuu kyky kasvaa. Tämän saa luonnollisesti aikaan se, etteivät ne kykene ainakaan kovin helposti laajenemaan ulkomaille ja Suomen rajat käyvät nopeasti ahtaiksi. Taistelu samoista asiakkaista käy jatkuvasti kiivaana.

Ja hyvät naiset ja herrat, tämänkertainen ostokohteeni on kesään todella hyvin sopiva saunayhtiö Harvia. Harviassa yhdistyy mielestäni paljon näitä mainitsemiani hyviä ominaisuuksia. Yhtiö jakaa hyvää, kasvavaa osinkoa ja samaan aikaan se kasvaa sekä orgaanisesti että ostorintamalla. Koska suurin osa Harvian myynnistä on korvausmyyntiä, markkina on vakaa ja suhdannekestävä. Tästä seuraa luonnollisesti se, että tulos ja osinkotaso pysynevät vakaana vaikka suhdanteet heikkenisivätkin. Eihän kukaan halua lamasta huolimatta olla ilman löylyjä jos entinen kiuas sattuu hajoamaan? Vakauden lisäksi Harvian tuotteet käyvät kaupaksi hyvällä marginaalilla. Liikevoittoprosentti on viime vuosina ollut vajaan 20% luokkaa. Harvialla on vahva tase, yhtiö on nettovelaton ja oman pääoman tuoton odotetaan pysyttelevän tulevina vuosina noin 12% tienoilla.  

Harvian tämän vuoden ensimmäinen kvartaali oli vahva. Liikevaihto kasvoi peräti 17% johtuen pääasiassa Almost Heaven Saunas-yritysostosta. Orgaanisestikin kasvua kertyi 7,5%. Erityisesti orgaaninen kasvu oli vahvaa Suomessa, sillä liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 11%. Kiuasmyynti kotimaassa kasvoi 14%. Osakekohtainen tulos ensimmäisellä kvartaalilla kasvoi peräti 50%. Raportoitu osakekohtainen tulos näytti huomattavasti vaatimattomammalta, sillä vuosi sitten Harvian listautuessa sen tulos jaettiin huomattavasti pienemmällä osakemäärällä. Näin ollen nyt raportoitu 0,14(Q1/2018 0,16€) euron osakekohtainen tulos ei kerro koko totuutta.

Harvian viime vuoden tuloksella laskettu P/E-luku on tällä hetkellä 16,7. Kasvun myötä tämä tulee kuitenkin pienenemään(tai osakkeen hinta nousemaan), sillä EPS kasvoi ensimmäisellä kvartaalilla jopa analyytikoiden ennusteita nopeammin. P/B-luku on 1,96. Tämä taso on perusteltu, sillä kuten aikaisemmin mainitsin Harvia kykenee luomaan omalle pääomalleen hyvää tuottoa. Efektiivinen osinkotuotto on tänä keväänä jaetulla osingolla 5,2% joka on kasvuyhtiölle hyvä osinkotaso. Harvia tulee tulevaisuudessa jakamaan tuloksestaan noin 80% osinkoina koska investointitarve on vähäinen. 

Mielestäni tämä kaikki kuulosti sen verran hyvältä, että olin valmis lisäämään yhtiöta salkkuuni. Samalla tietysti harmittelin, etten ollut perehtynyt yhtiöön jo aikaisemmin esimerkiksi sen listautuessa. Kuvittelin Harvian yhtiöksi jolle kasvu olisi vaikeaa ja markkinat yhtä rajalliset kuin operaattoreilla. Kuinka väärässä olinkaan, ja kuinka hyvät kurssinousut menetinkään jahkailemalla. Listautumisestaan saakka Harvia on noussut +24%.

Lisäsin osakkeita salkkuuni 272 kappaletta hintaan 7,36€, erän suuruus oli täten kutakuinkin tasan 2000€. Tämä on myös tarkoitettu Wärtsilän tapaan avausostoeräksi, ja yhtiötä lisätään salkkuun lisää myöhemmin. Seuraava paikka voisi olla jo tulosraportin jälkeen, mikäli tuloskasvu osoittaa yhä kiihtymisen merkkejä.

Jos haluat tarkemmin tutustua Harviaan, suosittelen lukemaan esimerkiksi Inderesin laajan raportin yhtiöstä.

2 ajatusta aiheesta “Uusi osake salkkuun”

  1. Harvian listautumishinta oli 5,00 euroa ei 6,00 euroa, kuten tuossa +24% nousussa olet laskenut. Harvia on noussut listautumisesta lähtien noin 45% ja maksanut osinkoja 0,36 euroa tähän mennessä. Seuraava osinko tulee maksuun marraskuussa ja on 0,19 euroa. Harvia maksaa osinkoa 2 kertaa vuodessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top