Onko halvempaa varata ulkomaanmatka matkatoimistosta vai itsepalveluna?

Lukiessani edellistä Viisas raha-lehteä törmäsin juttuun matkailusta kasvavana bisneksenä. Tästä sainkin otsikon mukaisen idean, onko halvempaa tilata matka matkatoimiston kautta vai itsepalveluna? Nopeasti ajateltuna voisi kuvitella itsepalvelun olevan halvempaa, koska tällöin asiakkaan ei tarvitse maksaa palkkaa yhdelle ylimääräiselle välikädelle. Toisaalta matkatoimistoilla voi olla sellaisia sidonnaisuuksia, jotka mahdollistavat niille esimerkiksi lentoyhtiöiden halvemman lippuhinnoittelun.

Koska olen aina ollut omatoimimatkailija, minun tuli selvittää mitkä matkayhtiöt ovat Suomessa suosituimpia. Nopealla googlettelulla esille nousivat Aurinkomatkat, TUI(eli entinen Finnmatkat) sekä Tjäreborg. Matkakohteiksi valitsin sattumanvaraisesti suomalaisten suosituimpia matkakohteita eri puolilta maailmaa, Rooma, Teneriffa ja New York. Omatoimimatkailijan työkaluina käytin Skyscanneria, joka käy läpi nettimatkatoimistot ja etsii halvimmat lentoliput. Hotellien hakuun käytin suosittua Trivagoa.

Hakuehdot:

 • 2 aikuista
 • Matka-aika syyskuun alku, määritelty jokaiseen hakuun erikseen saatavuuksien mukaan. Valittu näin kaukainen ajankohta siitä syystä että varaustilanteet eivät olennaisesti vaikuta tuloksiin.
 • Vertailussa aina halvin hotelli johon sisältyy aamiainen
 • Lähtö sekä Oulusta että Helsingistä. Aurinkomatkojen hakukone ei osaa näyttää matkoja Oulusta ollenkaan, vaan vaihtoehtoina ovat ainoastaan Helsinki ja Kemi. (Johtuneeko Oulun lentokentän remontista vai onko Kemin vetovoima tosiaan niin suurta, että kaikki panokset kohdistuvat sinne?)
 • Omatoimimatkoissa ei käytetä lentoja joissa on kohtuuton vaihtoväli lentokentällä

Rooma

Lähtö Oulusta

TUI: 1184€

Tjäreborg: 1788€

Omatoimimatkustaja: Lennot 230€ + Hotelli 609€ = 839€

Etu omatoimimatkustajan hyväksi on siis vähintään 345€.

Lähtö Helsingistä

Aurinkomatkat: Ei lentoja Roomaan.

TUI: 906€

Tjäreborg: 1135€

Omatoimimatkustaja: Lennot 181€ + Hotelli 609€ = 789€

Etu omatoimimatkustajan hyväksi vähintään 117€.

Teneriffa

Lähtö Oulusta

TUI: 1740€

Tjäreborg: 6436€

Omatoimimatkustaja: Lennot 352€ + Hotelli 259€ = 611€.

Omatoimimatkustaja vei tässäkin tapauksessa pidemmän korren ja säästää halvimpaan matkatoimistoon verrattuna huimat 1129€. Tämä säästö ei tule kuitenkaan ilmaiseksi, sillä Teneriffa on sen verran vaikeasti tavoitettavissa reittilennoin, että matkustaja joutuu vaihtamaan konetta Helsingin lisäksi vielä kerran tai kaksi ja nopeinkin mahdollinen lentoaika on 10h luokkaa. Vastaavasti TUI:n suorat lomalennot kestävät noin 6h 30min.

Lähtö Helsingistä

Aurinkomatkat: 1555€

TUI: 1660€

Tjäreborg: 5114€

Omatoimimatkustaja: Lennot 304€ + Hotelli 259€ =563€

Etu omatoimimatkustajan hyväksi siis vähintään 992€ mutta tähän hintaan saa vaihtaa konetta parisen kertaa sekä viettää muutama tunti enemmän lentokentillä. Ehkäpä siinä kuitenkin pääsee tuntipalkoille tällä hintaerolla?

New York

Lähtö Oulusta

TUI: 3449€

Tjäreborg: Ei voi hakea matkoja Oulusta, melko omituista kun Helsingistä kuitenkin voi?

Omatoimimatkustaja: Lennot 638€ + Hotelli 721€ = 1359€

Etu omatoimimatkustajan hyväksi 2090€.

 

Lähtö Helsingistä

Aurinkomatkat: Ei lentoja saatavilla.

TUI: 3013€

Tjäreborg: 2840€

Omatoimimatkustaja: Lennot 589€ + Hotelli 721€ =1310€

Etu omatoimimatkustajan hyväksi vähintään 1530€.

 

Johtopäätökset

Omatoimimatkustus on edullisempaa kuin pakettimatkailu. Tämä vaatii kuitenkin hieman enemmän viitseliäisyyttä sekä ponnistelua myös itse määränpäässä, koska matkoihin eivät kuulu kuljetukset lentokentältä hotellille. Myös kielitaitoa täytyy olla sen verran, että selviää ilman matkaopasta. Omatoimimatkailu on kuitenkin vapaa kaikista rajoituksista joita matkatoimistojen kautta joutuu sietämään. Käytännössä ainakin TUI käyttää pelkkiä lomalentoja, joten se rajoittaa hyvin paljon matkustamisen aikatauluja. Myös lomien kesto on näiden lentojen takia rajattu vähintään viikosta eteenpäin ja päivämäärät ovat lukittuja.

Matkatoimistot myyvät myös pelkkiä lomalentoja ilman hotellia. Tällaista palvelua voisi käyttää esimerkiksi juuri tuossa Teneriffan tapauksessa, jolloin kohteeseen saa suoran lennon. Tällaisia lentoja on tarjolla myös suoraan Oulusta. Hintaa on tietysti enemmän kuin reittilennoilla, mutta kohteeseen pääsee helpommin ja nopeammin.

Loppuyhteenvetona todettakoon että kielitaitoisena ja hintatietoisena tuulipukumiehenä aion vastaisuudessakin koota lomareissuni itse, mikäli eteeni ei osu erittäin hyvää äkkilähtötarjousta pakettimatkalle.

2 ajatusta aiheesta “Onko halvempaa varata ulkomaanmatka matkatoimistosta vai itsepalveluna?”

 1. En enää oikein edes muista koska olisin käyttänyt matkatoimistoa. Yhdellä ryhmämatkalla olimme erään yhdistyksen kanssa. Pidin hintaa vähän suolaisena ja annoin myöhemmin palautetta että näppituntumalla olisin järjestänyt saman setin itse noin 30% halvemmalla. Laskelmasi tukevat väitettä 🙂

  Yhden oppitunnin olen saanut eli lentojen yksittäisostossa kannattaa olla tarkkana, jos on ostettu erikseen ja yksi myöhästyy kunnolla, niin koko dominopakka kaatuu. Samoin peruutus- yms säännöissä on yleensä matkatoimisto parempi.

  Viikon reissu tai pitempi – tarkasta hotellin vaihtoehtona Air B-n-B. Itse olen saanut erinomaisia asuntoja käyttöön joko hotellihuoneen hinnalla tai alle.

  1. Oikeassa olet, mahdollisuuksien mukaan lennot kannattaa pyrkiä saamaan samalle lipulle kaikki niin riski katastrofiin on pienempi. Oulusta lentäessä hintaa tulee aika paljon lisää jos haluaa samalle lipulle sekä Oulu-Helsinki että jatkolennon. Itse olen toiminut niin että otan tuon ensimmäisen lennon erikseen mutta samalla kuitenkin niin, ettei aikataulu ole kovin tiukka. Tällöin ei haittaa vaikka ensimmäinen kone myöhästyisi. Toki tässäkin on riskinä se että koko lento Oulusta perutaan jolloin katastrofi on mahdollinen. Tuotto-riski -suhde on kuitenkin matkustajan puolella ja toistaiseksi olen aina onnistunut tässä pienoisessa riskinotossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top