Päättymätön peli – varman sijoittajan strategia?

Peliteoriassa peli määritellään strategiseksi interaktioksi, jossa on tiettyjä rajoitteita ja pelaajien intressejä, mutta siinä ei määritellä tarkkaan pelaajien toimintaa tai valintoja. Perinteisesti ajatellaan, että pelissä on säännöt, tavoite sekä alku ja loppu. Jäljelle jää voittajat ja häviäjät. Simon Sinek jakaa suositussa bisnesoppaassaan ”The Infinite Game” pelit kahteen tyyppiin: päättyviin ja päättymättömiin.

Päättyvää peliä kuvaa muuttumattomat säännöt, tiedetyt pelaajat ja pelin päätepiste, jossa voittaja ja häviäjä lopulta erotellaan. Esimerkiksi strategiset pelit kuten shakki ja yksittäinen jalkapallo-ottelu ovat päättyviä pelejä.Päättymättömät pelit poikkeavat edeltävästä siten, että säännöt voivat vaihtua olosuhteiden mukana ja voittajia ja häviäjiä ei ole. Pelaajat vaihtuvat sitä mukaan, mikä heidän oma positionsa pelissä on. Onko jäljellä intressejä tai resursseja vielä olla mukana?

Menestys on mielenrauhaa, joka tulee siitä, kun tietää nähneensä pitkäjänteisesti vaivaa tullakseen parhaaksi mahdolliseksi siinä, mitä rakastaa – omien kykyjensä rajoissa. Sijoittajan luovuus mitataan kyvyssä varautua yllätykseen. Päättymättömän pelin filosofiaa voi olla vaikeaa ottaa käytäntöön, kun volatiilit lyhyemmät jaksot horjuttavat markkinaa pidemmän jakson sisällä. Pahimmillaan voi tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Suurin ero päättymättömän pelin ajatusmallissa päättyvään on fokus. Päättyvässä pelissä fokuksessa on voitto. Päättymättömässä pelissä pyritään vain jatkamaan peliä mahdollisimman pitkään. Millaisia valintoja pitkän tähtäimen sijoittaja silloin tekee? Se, että ei häviä on myös tapa voittaa. Niin kauan, kun on resursseja jäljellä, on myös peliä.

Sijoittamisessa ja urheilussa on paljon yhteistä. Sijoittaja, aivan kuten valmentaja, kerää portfolioonsa omasta mielestäänparhaat yhtiöt, jotka kilpailevat muiden alan yhtiöiden kanssa. Pitkäjänteinen sijoittaja myös tuntee ”pelaajansa” ja tietää kilpailukentän. Myös hyvä valmentaja näkee pelaajan yksittäistä tappiota pidemmälle ja katsoo kokonaisuutta. Myös urheiluvalmennuksessa pelaaja on sijoitus, johon satsataan pitkällä tähtäimellä – taitavin osaa nähdä potentiaalin jo juniorista ja jaksaa odottaa maltillisesti tuloksia sekä valmistautua yllätyksiin. Juuri muuttujiin sopeutuminen ja varautuminen on kokeneen sijoittajan merkki.

Ehkä kuitenkin sijoittajalle kuten urheilijalle mielenkiintoisin näkökulma päättymättömään peliin on sen erilainen strateginen lähestyminen. Päättyvän pelin tarkoitus on yksittäinen voitto ja sen mahdollisuuden maksimointi ja sen mukana kasvavat riskit, kun taas päättymättömän pelin tavoite on kestävyys ja sinnikkyys. Tämä johtaa pitkäjänteiseen päätöksentekoon ja sijoitusstrategiaan, joka kestää vaihtelevissa olosuhteissa. Sijoittaminen on jatkuvaa liikettä muuttuvassa ympäristössä – pelaajat ja säännöt voivat vaihtua matkan aikana. Sinnikkäät pysyvät pinnalla ja välttävät pahimmat sudenkuopat pitkän tähtäimen riskianalyysin avulla ja huolellisella markkinan kartoituksella.

Sijoittamiseen ei pitäisi suhtautua kuin perinteiseen peliin, jossa tunnetut vastustajat pelaavat sovituilla säännöillä voittoon tai häviöön asti vaan päinvastoin. Sijoittaminen aivan kuten ammattiurheilu on loputon tapahtumien jatkumo, joka on jatkuvassa liikkeessä. Urheilusta ja vedonlyönnistä kiinnostunut voi pörssikurssien lisäksi seurata urheilua esimerkiksi sellaisista sivustoista kutenUnibet TV, jossa kisat lähetetään reaaliajassa. Kaikki pitkään urheilua seuranneet, tietävät millaisen tyydytyksen uskollinen fani saa, kun suosikkijoukkue vihdoin voittaa – kuitenkin huomenna on jo uusi peli ja kisa jatkuu. Myös sijoittamisessa kuin urheilussa on hyvä olla suurempi tarkoitus kuin vain voittaminen. Joukkueella on oma tarina ja historia, myös sijoittajalla tulee olla sellaisia yhtiöitä osakesalkussaan, joilla on kirkas visio tulevaisuudesta ja johtoajatus, siitä mitä muilla yhtiöillä ei ole tai mitä ei koskaan aikaisemmin olla nähty. Tämä tuottaa yhtiöön sellaista arvoa, joka kantaa yhtiötä, motivoi sen työntekijöitä sekä osakkeenomistajia pitkälle.

Sijoitusmarkkina on loputon pelikenttä, jossa vastustajia ei välttämättä tunne ja säännöt muuttuvat lennosta. Pelaajat vaihtuvat, osa putoaa ja osa jatkaa – mutta peli ei pääty koskaan. Kysymys kuuluu: kuka siis kestää pisimpään?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top